Achtergrond

Voor zijn eerdere beeldend werk laat Bertus zich leiden door oude culturen en beschavingen. Daarbij speelt het gebruikte materiaal een belangrijke rol in de vormgeving.

Naar aanleiding van zijn verkenning van monochrome schilderingen herontdekt hij de kijkdoosjes uit zijn jeugdjaren. Dit is uitgegroeid tot immersieve licht-en geluidsinstallaties van speciale verf in een grote houten kist. Men betreedt hier een donkere ruimte; in eerste instantie is er niets te zien, alleen een geluid is hoorbaar.
Als men lang genoeg wacht, wordt de luminescentie van de verf zichtbaar en vormt een lichtbeeld. Langzaam lopen geluid en beeld synchroon met elkaar.
Gerealiseerde voorstellingen: Blauwe Maan, Nabeeld, Om Meer Licht te Zien, Ruimte 7 2370, Keenegemaal.

Naast beelden en objecten maakt Bertus grafisch werk zoals ‘De Groote Oorlog’ en ‘Voor de oogst’.

Geïnspireerd door de familiegeschiedenis ontstaat het project waarin afkomst, polder en dijk verkend worden. Hierbij worden ook video en fotografie verkend.

Het gehele oeuvre van Bertus straalt een monumentaal karakter uit, een soort raadselachtige, spirituele kwaliteit die je stil doet staan bij wat je ziet. Soms herinneren zijn beelden de beschouwer aan vage beelden die hij meent te kennen. Dat is de kracht van de verbeelding die de objecten oproepen.
Wat voorop staat is toch wel de ultieme kijkervaring. Dingen onthullen die vooraf nog niet gezien werden, niet spectaculair maar voorzichtig proberen de dingen anders te tonen, andere inzichten te geven.

 

Relevante opleidingen

2011 - 2018
Studierichting monumentaal/mixed media,
Gemeentelijke Academie voor Schone Kunsten Arendonk (B)
1992 - 1996
HBO-opleiding creatieve therapie beeldend,
Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN)